Denkfouten die we allemaal maken – Deel 2 – Het Dunning-Kruger Effect
In ons rijtje “denkfouten die we allemaal maken” mag deze zeker niet ontbreken. Het Dunning-Kruger Effect is één van mijn persoonlijke favorieten en een denkfout die we dagelijks tegenkomen.
Hoe werkt het?
Mensen die relatief beperkte kennis hebben over een bepaald onderwerp kunnen hun kennis heel erg overschatten, terwijl mensen die op dat vlak veel méér kennis hebben hun kennis juist ónderschatten. De overschatters zullen hun kennis met veel meer zelfvertrouwen delen dan de onderschatters.
De reden hiervoor is dat je een bepaalde hoeveelheid kennis moet hebben om te kunnen inzien wat je allemaal nog níet weet. Mensen die nog niet die hoeveelheid kennis hebben nemen eerder aan dat ze álles al weten en overschatten zichzelf dus.
Hoe herken je dat je jezelf overschat?
Persoonlijk maak ik mij hier vaak schuldig aan als het om politieke dingen gaat. Op feestjes herken ik veel mensen die dezelfde neiging hebben. Ik herken mijn mede-overschatters aan de zinnen: “Waarom doen ze niet gewoon…”, “Ze moeten gewoon…” of “Zo moeilijk is het toch allemaal niet?”.
In de sport zie je dit vaak terug bij commentaar op de selectie van het Nederlands Elftal. Iedereen weet met zeer veel zelfvertrouwen te vertellen hoe de bondscoach (wie het dan ook is) het anders had moeten doen. Vaak juist mensen die (aantoonbaar) beduidend minder voetbalkennis hebben dan die bondscoach.
Wat kun je eraan doen?
Herken je dit bij jezelf? Gefeliciteerd, je bent volledig normaal! Toch is het een goed idee om te proberen jezelf wat minder te overschatten. Denk je weer eens “Zo moeilijk is het toch allemaal niet, ze moeten gewoon…”? Bedenk dan dat je wellicht wat informatie mist. Want: als het allemaal zo makkelijk was, dan zouden ze het wel doen zoals jij denkt, toch?
Leave a Comments