Sport en muziek horen bij elkaar.
Zoals ik jullie al eerder vertelde had ik vroeger al een passie voor muziek. Het is de combinatie met mijn andere passie, sport, die ik vandaag met jullie wil bespreken.
Sport en muziek horen bij elkaar.
Sport en muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alle grote sportevenementen hebben hun eigen muziek. Een geluid dat specifiek bij dat evenement hoort. In het oude Griekenland werd er al muziek gespeeld bij de Olympische Spelen, je zou dus kunnen zeggen dat het een millennia-oude traditie is.
Wie denkt er niet aan het WK voetbal van 2010 bij het horen van Shakira’s Waka Waka? Of, wat verder terug, aan de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona bij het horen van Barcelona gezongen door Freddie Mercury en Montserrat Caballé? Dit jaar maakte Davina Michelle het nummer Beat me speciaal voor de GP van Zandvoort, dat helaas door Corona geen doorgang kon vinden.
Emoties.
Deze nummers blijven ons bij, doordat ze emoties oproepen die de sport zelf ook bij ons oproept. Herinneringen vervagen over tijd, maar niet wanneer je daar sterke emoties bij hebt gehad. Zonder te technisch te worden: je herinneringen worden op een andere manier opgeslagen, waardoor ze langer bewaard blijven en nauwelijks vervagen. Hoe sterker de emotie, hoe sterker de herinnering zou je kunnen zeggen.
Voor mij persoonlijk is Waka Waka van Shakira er één die mij bijblijft, omdat dit het eerste eindtoernooi is dat ik heb meegemaakt waarin het Nederlands Elftal de finale haalde. Toen begreep ik de emotie die ik bij mijn vader en moeder zag als het ging over de WK’s van 1974 en 1978 of het EK van 1988. De blijdschap van het halen van de finale en het besef hoe bijzonder dat was zorgen ervoor dat mijn herinneringen vers blijven. Doordat het liedje van Shakira zo met dat toernooi is gaan samenhangen komen de herinneringen aan het kijken van de wedstrijden in de lokale kroeg of bij vrienden meteen terug zodra ik het nummer hoor.
Hersenactiviteit.
In 2011 ontdekten onderzoekers dat muziek ook daadwerkelijk invloed heeft op je hersenactiviteit. Wanneer je naar een emotioneel liedje luistert wordt het gedeelte waar emoties worden verwerkt geactiveerd, krijg je kippenvel en meteen een gratis dosis dopamine. Dopamine komt ook vrij bij seks, het gebruik van drugs en het ontvangen van een like op sociale media. Muziek stimuleert dus het beloningssysteem van je hersenen. Onderzoekers denken dat dit zo is, omdat muziek mensen verbroedert en samenbrengt.
Wat verbroedert er nog meer en brengt mensen van alle rangen en standen samen? Juist, sport. Het combineren van een sportevenement met muziek zorgt er dus voor dat mensen zich verbonden voelen met elkaar en al die blije emoties geven ons beloning in de vorm van dopamine.
Effecten van muziek bij het sporten.
Muziek is in de sport een grote katalysator. Het heeft effect op de motivatie, stemming, het spanningsniveau en de mate van vermoeidheid. Sporters die naar muziek luisteren kunnen soms zelfs efficiënter sporten wanneer het ritme van de muziek gelijkloopt met het ritme van de bewegingen. Hardlopers kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben om in het ritme van de muziek te lopen. Daarom kiezen veel hardlopers voor hun playlist nummers met een bepaalde hoeveelheid beats per minute.
Kijk ook eens naar je eigen sport en je eigen wedstrijden. Wordt er bij jullie muziek gedraaid voor een wedstrijd? Of misschien ook wel tijdens een wedstrijd? Hoe zou je het vinden als dat er niet meer zou zijn?
Wacht even: tijdens een wedstrijd wordt er toch geen muziek gedraaid (op een aantal sporten na, zoals acrobatische gymnastiek)? Nee? En goaltunes dan? Wat is een mooier voorbeeld van gedeelde blijheid en euforie dan het juichen na een doelpunt? Speel voor jezelf even je favoriete goaltune af. Wat roept het horen van de goaltune bij jou op? Kippenvel? Een glimlach op je gezicht? Het gevoel dat jij of je teamgenoot heeft gescoord? Of misschien dat je in een stadion vol blije mensen staat te springen? Zie je hoe alles met elkaar verweven is? Als die tune er niet meer zou zijn, zou het dan nog even mooi zijn? Nee, precies.
Playlist.
Afgelopen week stelde ik onze cliënten en volgers op sociale media de vraag of zij muziek nodig hebben tijdens het sporten. Maar liefst 67% antwoordde met ‘Ja’. Deze mensen kunnen dus niet zonder. Het is niet dat ze het fijn vinden om muziek te luisteren bij het sporten, maar ze hebben het echt nódig. We hebben toen geïnventariseerd naar welke muziek zij graag luisteren en daar hebben we een mooie playlist van gemaakt. 50 nummers die onze cliënten en volgers inspireren bij het sporten, goed voor 3 uur en 15 minuten sportmuziek. Beluister deze hier. Heel veel luisterplezier!
Leave a Comments