Wat denk je?
We denken wat af met zijn allen. We denken na over wie we zijn, wat we willen bereiken en waar we van houden. We denken na over wat we vanavond willen eten, hoe we het beste de files kunnen vermijden en hoe we de eindjes deze maand weer aan elkaar kunnen knopen. We denken zowel bewust als onbewust. Soms denken we zelfs terwijl we antwoord geven op een vraag. Denken is hartstikke fijn en handig! Zo kunnen we verschillende kanten van problemen zien en verschillende opties overwegen voordat we een beslissing nemen.
Wat we denken beïnvloedt dus welke beslissingen we nemen en daarmee ons gedrag. Het beïnvloedt welke doelen we voor onszelf stellen, welke dingen we willen doen en wat we belangrijk vinden, maar ook hoé we onze taken uitvoeren en daarmee hoe goed we presteren. Als sporter herken je dat waarschijnlijk wel. Je bent elke dag bezig met je sport en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Je denkt na over wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen.
Maar ook tijdens wedstrijden denk je. En waar denk je dan aan?
Wat je op dat moment moet doen? Wat je tegenstander doet? Wat de scheidsrechter doet? Wat je coach zegt? Hoe goed je het doet? Of het (nog) beter kan? Hoeveel plezier je hebt? Hoeveel je van je sport geniet? Al deze dingen kúnnen nuttig zijn om over na te denken en je hierdoor helpen te bereiken wat je wil.
Ze kunnen je ook heel goed in de weg zitten. Laten we de vragen nog een keer bekijken. Wat moest ik ook al weer doen? Waar is mijn tegenstander mee bezig? Waarom beslist de scheidsrechter zo? Wat bedoelt mijn coach precies? Waarom lukt het mij niet vandaag? Wanneer word ik beter? Ga ik verliezen? Wat gebeurt er als ik verlies? Wat vond ik hier ook al weer leuk aan? Wat doe ik hier nog? Allemaal variaties op dezelfde vragen, maar ze leveren een heel ander gevoel op. Deze gedachten helpen je een stuk minder goed of zelfs helemaal niet.
Gedachten beïnvloeden dus ook ons gevoel, onze emoties. Van de eerste set vragen krijg je een positief gevoel, meer motivatie en misschien zelfs meer zelfvertrouwen. Van de tweede set vragen krijg je een negatief gevoel en minder zelfvertrouwen. We hebben allemaal wel eens wedstrijden die minder gaan en negatieve gedachten die ons in de weg zitten. Dat is helemaal niet erg. De kunst is de juiste gedachten aandacht te geven, zodat ze je wél helpen.
Hoe werkt gedachtetraining?
Het is belangrijk om eerst te kunnen herkennen dat je een negatieve gedachte hebt en wat deze veroorzaakt. Daarna leer je de gedachte te toetsen. Klopt je gedachte wel? Is deze altijd waar? Daarna kun je leren een andere gedachte toe te passen in die situatie en kun je het positieve ervan zien. Het is niet altijd even makkelijk, maar een fijn gevoel hebben tijdens het sporten en vrijuit kunnen spelen zijn de moeite dubbel en dwars waard.
Nieuwsgierig naar wat gedachtetraining voor jou kan doen?
Neem vrijblijvend contact op via info@improvemental.nl, 0636180436 of reageer hieronder.
Leave a Comments